4 najbolja Hallux Valgus pomagala na tržištu

heading_title

Hallux Valgus ili čukalj je najčešći deformitet stopala. On pogađa čak 23% osoba između 18 i 65 godina te 35% osoba starijih od 65.

Karakterizira ga zaokretanje zgloba palca prema drugom prstu uslijed čega može doći do dodiravanja palca i drugog prsta: 


Hallux Valgus foot

To posljedično dovodi do trenja i mogućih sekundarnih deformacija drugih prstiju i svodova stopala. Usto, mnogi se pacijenti žale i na ukočenost prstiju i nemogućnost da ih isprave ili saviju. 

Dakle, čukljevi ne uzrokuju samo estetske već i ozbiljnije medicinske probleme.

Osim toga, čukljevi nam mogu početi stvarati neugodu, narušiti samopouzdanje i otežati kretanje. A ako ih ne počnemo tretirati na vrijeme, stanje će se s vremenom dodatno pogoršati.

Dovoljno je da nosite neadekvatnu obuću da biste potaknuli progresiju ovoga stanja. To je djelomični razlog zašto je Hallux Valgus dva do četiri puta češći u žena — one su sklonije od muškaraca nositi neudobnu obuću.

No, kako uopće možete zaustaviti ili barem usporiti daljnje dapredovanje Hallux Valgusa?

Operacija se predlaže tek kad nema drugog rješenja. Dotad je najbolje držati stanje pod kontrolom (spriječiti daljnju progresiju) uz pomoć Hallux Valgus pomagala.

Ovdje smo ukratko opisali najbolja rješenja koja su vam dostupna na tržištu. Možete koristiti i nekoliko tipova Hallux Valgus pomagala odjednom.


Sadržaj

Silikonski štitnici ili separatori prstiju

Ortoza za Hallux Valgus

Ortopedski ulošci

Anatomska obuća

Izrađujemo anatomske papuče po mjeri


Silikonski štitnici ili separatori prstiju

  • Preporuka za nošenje: Tijekom spavanja
  • Cijena: Varira ovisno o proizvođaču, no najčešće između 50 i 200 kn


Silikonski štitnici ili separatori prstiju sastoje se od dvije glavne komponente: rupa za prste i silikonskih zadebljanja koja dolaze između prstiju. Njihov je glavni zadatak razdvojiti prste i spriječiti daljnju progresiju Hallux Valgusa, odnosno dodatno pomicanje velikog prsta prema ostalim prstima.


Moguće je kupiti štitnike koji razdvajaju samo palac i drugi prst ili štitnike koji razdvajaju sve prste: 


Silikonski štitnici ili separatori prstiju

(Izvor: Feet&Feet)


Savjetujemo da se odlučite za štitnike kao na slici — dakle, štitnike koji razdvajaju sve prste stopala — budući da čukljevi mogu posljedično uzrokovati i deformaciju drugih prstiju, a ne samo palca. Najbolje je da tu deformaciju spriječite na vrijeme.


Ortoza za Hallux Valgus

  • Preporuka za nošenje: Tijekom spavanja
  • Cijena: Najčešće počinje od 100 kn


Ortoze za Hallux Valgus drže stopalo u pravilnom položaju te štite izbočenu metatarzalnu kost od trenja:


Ortoza za Hallux Valgus

(Izvor: MedicalExpo)

Neki tvrde da ortoze mogu čak i smanjiti kut čuklja, odnosno njegovu izraženost, no za to ipak još nemamo dovoljno dokaza. 

Ono što je svakako dokazano jest da ortoze mogu pomoći zaustaviti ili usporiti daljnju progresiju deformacije. Naime, ortoza isteže tetive palca i tako ga vraća u pravilan položaj.

Možete ju nositi svakodnevno tijekom spavanja te prije i nakon operacije čukljeva. 

Iako na tržištu možete pronaći jeftinije, već gotove ortoze, ipak se savjetuje da nosite one koje su izrađene po mjeri. 


Ortopedski ulošci

  • Preporuka za nošenje: Kad ste u pokretu
  • Cijena: Gotovi ortopedski ulošci se mogu naći od već 20+ kn, no za Hallux Valgus se preporučuju oni izrađeni po mjeri koje možete očekivati platiti iznad 500 kn


Ortopedski ulošci imaju jedan zadatak: zadržati stopalo u optimalnom položaju tijekom kretanja. To znači da daju dodatnu podršku određenim dijelovima stopala i ravnomjerno preraspoređuju pritisak po cijelom stopalu.

Naime, upravo je neravnomjeran pritisak najčešći krivac za Hallux Valgus. On se obično javlja uslijed drugih deformiteta stopala, poput spuštenih svodova stopala.

Stoga su ulošci itekako dobro rješenje za Hallux Valgus. Možete ih staviti u svu obuću (ne samo patike) i olakšati si svakodnevno kretanje bez da se odričete najdražeg para cipela.


Anatomska obuća

  • Preporuka za nošenje: Na poslu i kod kuće
  • Cijena: Varira ovisno o proizvođaču, no naše Honopono papuče po mjeri koštaju između 170 i 280 kn


Anatomska obuća jest "anatomska" jer ima posebno dizajnirano gazište. Karakterizira ga blagi luk koji prati normalan oblik ljudskog stopala.

Gazište anatomske obuće funkcionira na isti način kao ortopadski ulošci: smanjuje pritisak na Hallux Valgus i preraspoređuje ga po cijelom stopalu. Time prevenira pogoršavanje čukljeva, ali i momentalno smanjuje bol.

Ako niste spremni nositi isključivo anatomsku obuću, savjetujemo da ju barem nosite na poslu i kod kuće. Tamo ionako provodite najviše vremena pa će to biti dovoljno da primjetite napredak.

U tu svrhu možete odabrati anatomske papuče. Prelistajte katalog naših papuča.


Anatomska papuča Varga

Naručite anatomske papuče po mjeri koje idealno odgovaraju vašem stopalu

Za vas možemo izraditi udobne anatomske papuče od kože koje odgovaraju vašim potrebama i stilu. Sve papuče šivamo ručno pa nam u narudžbi možete napisati željenu boju i motive.

Pošaljite nam e-mail i saznajte zašto naši kupci kažu da je hodanje u Vargicama poput koračanja po oblacima! ☁️

Javite nam svoje želje