Kako njegovati ispucale pete (i trajno spriječiti pucanje)

heading_title

Baš ste htjeli obuti najdraže sandale, a onda ste ugledali svoje ispucale pete i odustali? Imamo rješenje. 


U ovom članku vam donosimo najbolje metode za njegu ispucalih peta i prevenciju ponovnog isušivanja kože.


No, prvo objasnimo kako i zašto uopće dolazi do pucanja peta. Radi li se o bezazlenom ili ipak nešto ozbiljnijem uzroku? 


Sadržaj

4 uzroka ispucalih peta

Mogu li ispucale pete dovesti do drugih zdravstvenih problema?

Riješite se ispucalih peta u 3 koraka

Kako se trajno riješiti ispucalih peta

Tražite dugoročno rješenje za ispucale pete? Naručite Honopono papuče!


4 uzroka ispucalih peta

Zapravo, postoji samo jedan direktan uzrok ispucalih peta: pojačani pritisak na masni jastučić ispod pete. Taj pojačani pritisak se, pak, javlja kada rubovi pete postanu zadebljani i suhi


No, pravo pitanje je što točno dovodi do zadebljanja i isušivanja kože stopala i peta. Drugim riječima, što je pravi prvi uzrok ispucalih peta? 


O tome ćemo govoriti u nastavku.

1) Neadekvatna obuća

Neadekvatna obuća je, u pravilu, bilo koja obuća koja ne odgovara vašem stopalu. To podrazumijeva premalu, preveliku, preširoku i preusku obuću. 


No, neadekvatnom možemo smatrati i svaku vrstu obuće koja ne pruža dovoljnu potporu stopalima i petama. To su, na primjer, ravne tenisice, japanke, štikle s visokim potpeticama i sandale s otvorom na petama. 


Naposljetku, ako imate ozbiljnije deformacije stopala, za vas je neadekvatan svaki tip obuće koji nije anatomski


2) Vremenske prilike

Suhi zrak može dovesti do suhe kože. 


Baš zato koža na petama češće puca zimi, kada u zraku nema dovoljno vlage. Usto, zimi zagrijavamo unutarnje prostore uređajima koji dodatno isušuju zrak i pogoršavaju situaciju. 


3) Drugi zdravstveni problemi

Ispucale pete mogu se javiti i kao simptom određenih zdravstvenih stanja, poput: 


 • Pretilosti
 • Psorijaze
 • Gljivične infekcije
 • Dermatitisa 
 • Trudnoće 
 • Nedostatka vitamina C, B-3 i E


Imajte na umu da se starenjem prirodno povećava rizik od pucanja kože na stopalima i petama. Kako starimo, tako proizvodimo sve manje kolagena, proteina koji čini kožu elastičnom. A što imamo manje kolagena, to smo podložniji isušivanju kože i pucanju peta.


4) Životni stil

Loše navike i nepovoljni životni ili radni uvjeti također mogu doprinijeti pucanju peta. Takvi negativni faktori su najčešće: 

 • Dehidracija
 • Dugotrajno stajanje
 • Česte tople kupke 
 • Korištenje grubih sapuna, pilinga i sličnih preparata koji isušuju kožu


Mogu li ispucale pete dovesti do drugih zdravstvenih problema?

Iako to nije čest slučaj, jako ispucale pete mogu dovesti do određenih ozbiljnijih problema. 


Najčešći problem su infekcije. Naime, koža koja se rašpa podložnija je infekcijama jer se virusi i bakterije lakše mogu uvući pod kožu. 


Tako u ekstremnim slučajevima može doći do pojave celulitisa, bakterijske infekcije koja se može brzo proširiti po cijelom tijelu te uzrokovati naticanje ili čak krvarenje u koži. 


Ipak, celulitis nije karakteristična posljedica ispucalih peta. On se javlja samo kad su pukotine u petama vrlo duboke.


Češći problem vezan uz ispucale pete su plantarne bradavice. Osim što mogu biti izuzetno neugodne, plantarne bradavice su i zarazne te se preporuča da ih što prije odstranite.


Riješite se ispucalih peta u 3 koraka

Savjetujemo da ovu metodu primjenjujete netom prije spavanja. Tako će pete moći adekvatno upiti hidratizirajuće sredstvo koje se nanosi na kraju.

1) Solna kupka

Solna kupka može omekšati tvrdu i zadebljanu kožu na stopalima te tako olakšati njeno uklanjanje. 


Za pripremu solne kupke potreban vam je sljedeći pribor: 


 • Lavor
 • 1l mlake vode
 • ⅓ šalice Epsomove soli


Pomiješajte vodu sa soli i namačite stopala u dobivenoj otopini minimalno 15 minuta. Što je koža na petama tvrđa, to će trebati više vremena kako bi se smekšala.


2) Uklanjanje mrtve kože

Mrtvu kožu na petama možete ukloniti pomoću kamena za pete. 


Dobro izribajte pete, no pritom pazite na kaluse ako ih imate. Uklanjanje kalusa može povećati rizik od infekcija pa ih pažljivo tretirajte kamenom. 


3) Hidratizacija

Na kraju hidratizirajte pete vazelinom, nevenom masti ili hidratizirajućom kremom na bazi ulja. 


Zatim stopala možete omotati folijom ili plastičnom vrećicom — ili jednostavno obući pamučne čarape — kako bi pete adekvatno upile hidratizirajuće sredstvo. Ostavite stopala tako nekoliko sati, a najbolje tijekom cijele noći.


Kako se trajno riješiti ispucalih peta

Vidjeli smo da mnogobrojni faktori doprinose pucanju peta. Neke od njih nažalost ne možemo spriječiti niti trajno izbjegavati. 


Ipak, možete napraviti nešto kako biste što duže odložili ponovno pucanje peta: 

 • Nosite 100% pamučne čarape: Pamuk štiti kožu od isušivanja te doprinosi hidratizaciji.
 • Nosite anatomsku obuću: Zahvaljujući posebno oblikovanom gazištu, anatomska obuća ravnomjerno raspoređuje pritisak po cijelim stopalima i tako rasterećuje pete. Zbog toga će i rjeđe dolaziti do pucanja. Istražite Honopono anatomske papuče.
 • Redovno hidratizirajte pete i stopala: Najbolja metoda prevencije ispucalih peta je svakodnevna njega. Mažite pete hidratizirajućim preparatom dva puta na dan ako vam se koža lako isušuje. Inače je dovoljno namazati pete jednom dnevno.
 • Prakticirajte redovne pilinge: Napravite piling čim primijetite manje zadebljanje kože. Reagiranjem na vrijeme možete spriječiti daljnju progresiju problema.
 • Primjenjujte zavoje ako je potrebno: Kako biste spriječili pucanje peta, možete ih zamotati zavojima ili staviti flastere na rizična mjesta prije obuvanja obuće. 


Anatomska papuča honopono

Tražite dugoročno rješenje za ispucale pete? Nosite Honopono papuče!

Honopono anatomske papuče pružit će vašem stopalu adekvatnu potporu i usporiti isušivanje kože i pucanje peta. Usto, s njima ćete se osjećati kao da hodate po oblaku!


Sve naše papuče imaju posebno dizajnirano gazište koje ne dozvoljava stvaranje prevelikog pritiska na petu. Umjesto toga, pritisak se ravnomjerno raspoređuje po cijelom stopalu. Zato vam naše papuče mogu olakšati kretanje, a i prevenirati pucanje peta. 


Ako želite naručiti svoj par, javite nam se klikom na donju poveznicu. Sve papuče su personalizirane pa nam slobodno javite svoje željeni dizajn.


Pošaljite upit