Kako razbiti petni trn? 6+ metoda ublažavanja boli

heading_title

Trn u peti ili petni trn može biti nepodnošljiv čak i onima s visokom tolerancijom na bol. Upravo zato smo ovaj članak posvetili uklanjanju petnog trna ili, točnije, ublažavanju njegovih simptoma. 


Saznajte što možete učiniti kako biste smanjili bol u peti te se dugoročno riješili posljedica petnog trna.


Sadržaj

Prvo, možete li sami ukloniti petni trn?

Kako smanjiti bol u peti?

1) Vježbe za petni trn

2) Antiupalni lijekovi

3) Ortopedska pomagala

4) Terapija ledom (krioterapija)

5) Terapija udarnim valom

6) Injekcije kortikosteroida

Druge metode ublažavanja boli

Želite se dugoročno bezbolno kretati? Odaberite Honopono anatomske papuče!Petni trn

Prvo, može li se petni trn ukloniti?

Petni trn se može ukloniti jedino operacijom, odnosno kirurškim liječenjem. Sve ostalo metode spadaju pod simptomatsko liječenje i neće dovesti do nestanka petnog trna, već do nestanka (ili ublažavanja) boli i upale.

Međutim, kirurško liječenje se najčešće prepisuje samo pacijentima s izrazitom boli i onima kojima petni trn izaziva značajne probleme. Ako to nije vaš slučaj, preostaje vam jedino simptomatsko tretiranje.


Kako smanjiti bol u peti?

Kao što smo već rekli, preostaje vam jedino smanjiti utjecaj petnog trna na kvalitetu vašeg života ako ne želite ići na operaciju. (Ili ako vam ju liječnik ne odobrava). Ovdje ćemo pobrojati neke metode kojima to možete učiniti.


1) Vježbe za petni trn

Istraživanja pokazuju da je tjelovježba jedan od najučinkovitijih načina da smanjimo bol koju uzrokuje petni trn ili plantarni fascitis. Naravno, to se ne odnosi na sve vježbe, već one koje će ojačati i istegnuti stopala i plantarnu fasciju.

Ovdje vam donosimo nekoliko takvih vježbi:

  • Istezanje listova — Stanite na pod sa stopalima u širini ramena. Podignite se na prste s oba stopala i zadržite položaj 3 sekunde. Zatim se spustite. Ponovite vježbu 30 puta.
  • Kruženje stopalom po loptici — Na pod stavite lopticu ili drugi okrugli predmet. Jedno stopalo stavite na lopticu, a drugim čvrsto stanite na podlogu. Uhvatite balans i počnite kružiti stopalom po loptici. Nastavite kružiti barem 30 sekundi.
  • Podizanje predmeta s poda — Na pod stavite olovku, ručnik ili neki drugi predmet. Pokušajte ga podići nožnim prstima. Ponovite vježbu 15 puta.
  • Istezanje plantarne fascije - Sjednite na pod s nogama ispruženima ispred lica. Držite koljena ravnima, a zatim rukama istegnite nožne prste prema trupu. Zadržite ovaj položaj 30-ak sekundi i pazite da vam pritom noge ostanu zalijepljene za pod. Zatim se vratite u prvotni položaj i ponovite vježbu 15 puta.


Također možete pogledati ovaj video u kojem vam vježbe pokazuje fizikalna terapeutkinja:


2) Antiupalni lijekovi

Bol koju uzrokuje petni trn mogu privremeno ublažiti i antiupalni lijekovi poput ibuprofena, aspirina i naproksena. Savjetujemo da se prije uzimanja ovih lijekova ipak posavjetujete s liječnikom, posebice ako ih planirate često koristiti.


3) Ortopedska pomagala

Najbolje dugoročno rješenje za ublažavanje boli je nošenje anatomske obuće. 


Anatomska obuća razlikuje se od obične po tome što ima posebno oblikovano gazište koje prati prirodan luk stopala. Zbog toga anatomska obuća može pružiti adekvatnu potporu našem koštano-mišićnom sustavu i smanjiti pritisak na određenom dijelu stopala. Samim time dolazi do ublažavanja boli. 


Savjetujemo da anatomsku obuću nosite što duže tijekom dana. 


No, većina nas ipak ponekad želi nositi i običnu obuću. U tom slučaju vam mogu pomoći ortopedski ulošci koje ćete jednostavno umetnuti u bilo koji tip obuće.


Zadnjih godina se preporučuje i jedna nova metoda za ublažavanje posljedica petnog trna. To je nošenje noćnih udlaga:

Noćna udlagaNoćne udlage su longete ili ortoze koje stopalo drže pod pravim kutem u odnosu na potkoljenicu kako bi spriječile skraćivanje plantarne fascije. 


Naime, inače se tijekom noći plantarna fascija skraćuje jer su stopala usmjerena prema dolje. Upravo je to razlog zašto ljudi s petnim trnom osjećaju oštru jutarnju bol u peti. 


Budući da će noćne udlage držati stopalo pod pravim kutom, neće doći do skraćivanja plantarne fascije, a samim time niti do pojačavanja boli.


4) Terapija ledom (krioterapija)

Krioterapija ili terapija ledom može smanjiti upalu i bolove u peti te poboljšati cirkulaciju. Ona nije dugoročno rješenje za petni trn, no može vam pomoći momentalno smanjiti bol. 


Izvode ju i stručnjaci, no možete ju i sami primijeniti kod kuće. Trebat će vam paket s ledom (ili neki smrznuti proizvod, poput smrznutog mesa).


Zamotajte ga ručnikom i prislonite na bolno mjesto. Možete ga zadržati ovdje do 15 minuta. Ne preporučuje se da primjenjujete terapiju ledom duže od toga kako ne bi došlo do oštećenja kože ili živaca.


5) Terapija udarnim valom

Terapiju udarnim valom primjenjuje se za petni trn i plantarni fascitis. 


Udarni val je akustični fokusiran val koji prenosi energiju na bolno mjesto te tako ublažava bol i poboljšava pokretljivost. 


U većini slučajeva je dovoljno da se tretman ponovi 3-5 puta kako biste vidjeli rezultate.


6) Injekcije kortikosteroida

Injekcije kortikosteroida se primjenjuju kad petni trn počne uzrokovati kroničnu bol te se ne preporučuje pacijentima s blažim simptomima. Kortikosteroidi mogu smanjiti upalu i bol i do nekoliko tjedana.


Druge metode ublažavanja boli

Bilo da vašu bol uzrokuje petni trn ili plantarni fascitis, savjetuje se da primjenjujete i sljedeće metode ako želite ublažiti bol:


  • Ako imate višak kilograma… preporučuje se da smršavite kako bi se smanjio pritisak na stopala i pete. 
  • Ako ste sportaš… smanjite fizičku aktivnost koliko god je to moguće te se odmarajte nakon treninga.
  • Ako se nedovoljno krećete… pokušajte ojačati mišiće stopala i pete izvodeći vježbe koje smo naveli gore. 
  • Ako se previše krećete… nakon dolaska kući, podignite stopala na povišeno mjesto kako biste ih odmorili.

Anatomska papuča


Želite se dugoročno bezbolno kretati? Odaberite Honopono anatomske papuče!

Kao što smo već rekli, anatomska obuća je jedino dugoročno rješenje za ublažavanje boli koju uzrokuje petni trn. Naše anatomske papuče idealne su za one koji žele obuću po svojoj mjeri!


Izrađujemo ih prema vašem stopalu i željama, tako da papuče mogu biti u potpunosti personalizirane i jedinstvene. Naručite ih još danas! Kliknite na donju poveznicu i recite nam vaše želje.


Naručite personalizirane anatomske papuče