Osjećate umor u nogama? Evo kako ga se riješiti

heading_title

Umorne i bolne noge najčešće su posljedica našeg životnog stila. Baš zato mnogi naši klijenti kupuju anatomsku obuću koja im olakšava svakodnevicu.

To je dobar početak. No, ponekad je pravi uzrok umora u nogama neki zdravstveni problem i potrebno ga je riješiti na drukčiji način.

Saznajte više o mogućim uzrocima i rješenjima umora u nogama ovdje.


Što uzrokuje umorne noge?

Postoji više mogućih uzroka umora u nogama:

 • Prekomjerna upotreba nogu: Pretjerani napor može dovesti do osjećaja umora u nogama, a ponekad i grčeva u mišićima. Ovi se simptomi javljaju uslijed zahtjevne fizičke aktivnosti, višesatnog stajanja ili previše hodanja. U tom je slučaju liječenje vrlo jednostavno. Samo trebate odmoriti noge. 
 • Nedovoljna upotreba nogu: S druge strane, umorne noge mogu biti i posljedica nedovoljne upotrebe. To je najčešće slučaj kad previše sjedimo ili ležimo, zbog čega je simptom umornih nogu vrlo čest kod pacijenata u bolnici.
 • Neodgovarajuća obuća: Umorne i teške noge često su posljedica neadekvatne obuće koja nedovoljno podupire svod stopala i kralježnicu. Ovaj problem možete riješiti kupnjom anatomske obuće. Ona ima poseban dizajn koji prati prirodan oblik stopala i tako smanjuje napor mišića pri kretanju.
 • Hipokalijemija: Hipokalijemija označava manjak kalija u organizmu. Ona je rijedak, no ipak moguć uzrok bolnih i umornih nogu. Ako patite od hipokalijemije, unosite više hrane bogate kalijem u organizam — poput banana, krumpira, lubenice, cikle i blitve.
 • Proširene vene: Proširene vene također mogu izazvati osjećaj težine u nogama. Nažalost, za njih nema trajnog lijeka. No, Svjetska udruga za vene preporučuje UGS metodu liječenja koja se izvodi ultrazvukom. Njome se krvotok preusmjerava na zdrave vene i time uspostavlja normalna cirkulacija.
 • Slaba cirkulacija: Loša cirkulacija može uzrokovati nakupljanje krvi u donjem dijelu tijela, zbog čega dolazi do osjećaja umora. Cirkulaciju možete potaknuti suhim četkanjem, fizičkom aktivnošću, izbjegavanjem uske odjeće i masažom.
 • Trudnoća: U trudnoći se javlja povećan pritisak na vene, hormonalnih promjena i zadržavanja tekućine. Sve ovo posljedično dovodi do osjećaja umora u nogama i gležnjevima.


Umorne noge — drugi uzroci

Uzrok umornih nogu može biti i:

 • Multipla skleroza: Umor u nogama je najčešći simptom multiple skleroze. Vlaga i previsoka temperatura mogu dodatno pogoršati osjećaj težine i boli. Drugi simptomi multiple skleroze su pogoršanje vida, problemi s mjehurom i gubitak ravnoteže. Ako primjećujete neke od ovih simptoma, obratite se liječniku.
 • Pretilost: Višak kilograma dovodi do preopterećenja u mišićima, zglobovima i tetivama. Sve to uzrokuje teške i bolne noge. 
 • Venska insuficijencija: Venska insuficijencija podrazumijeva oslabljen venski protok. Vaše noge teže će slati krv prema srcu te zbog toga dolazi do osjećaja umora, a nerijetko i oticanja i proširenih vena. Insuficijencija može dovesti i do edema te je u ovom slučaju potrebno odmah zatražiti liječničku pomoć


Momentalno odmorite umorne noge

Navest ćemo pet mogućih rješenja za umorne noge. Imajte na umu da će ova rješenja dovesti do momentalnog, ali samo privremenog otklanjanja umora.


Podižite noge

Podizanjem ćete potaknuti protok krvi od srca prema nogama i tako se riješiti osjećaja zamora.

Pratite ove upute:

 1. Lezite na bok ili leđa i lagano podignite lijevu nogu.
 2. Zadržite položaj 10-ak sekundi i vratite se u prvotni položaj.
 3. Ponovite 10-15 puta. Zatim isto primijenite na desnoj nozi.


Promijenite položaj

Dugotrajno stajanje i sjedenje mogu izazvati osjećaj umora u nogama. Stoga promijenite položaj svakih 30-ak minuta — ako ste stajali, sjednite, a ako ste sjedili, ustanite. Također se možete i lagano razgibati tresući noge ili pritišćući koljena prema bradi što je više moguće.


Nosite kompresivne čarape

Mišići vrše pritisak na vene kako bi pumpale krv prema srcu. No, ponekad taj prirodni pritisak nije dovoljan — na primjer, tijekom višesatnog sjedenja na poslu, u autu ili za vrijeme dugog leta. Tijekom sjedenja, pritisak na vene nije dovoljno jak pa se višak krvi zadržava u nogama.

U pojačavanju pritiska vam mogu pomoći kompresivne čarape. One će osnažiti pritisak mišića na vene i potaknuti pumpanje krvi prema srcu.


Uronite u toplu kupku

Topla kupka će opustiti vaše mišiće te poboljšati cirkulaciju u nogama i cijelom tijelu. Dobre alternative kupki su i topli oblozi te natapanje nogu u lavoru.

U vodu možete dodati i par kapi eteričnog ulja. Ulje čempresa posebno je dobar izbor jer i samo poboljšava cirkulaciju.


Isprobajte preparate za umorne noge

Ponekad nije moguće odmoriti umorne noge isključivo prirodnim putem. U tom slučaju vam mogu pomoći gelovi i kreme koji se nanose direktno na bolna područja. Preporučujemo da odaberete hladne gelove za otečene noge, a tople gelove za lošu cirkulaciju.


Trajna rješenja za umorne noge

Iako će vam savjeti koje smo dosad naveli pomoći da momentalno odmorite umorne noge, oni ipak neće polučiti dugotrajne rezultate.

Za dugotrajnu promjenu je najčešće potrebna promjena životnog stila. Evo što možete učiniti za trajno rješavanje umora.


Prestanite pušiti

Umor, grčevi i bolovi u nogama nerijetko su posljedica pušenja. Krvne žile se sužavaju te tako onemogućavaju normalan dotok krvi u donji dio tijela. Stoga prestanite pušiti.


Riješite se viška kilograma

Ponekad je najbolji način da se riješite umora u nogama skidanje viška kilograma. To možete učiniti i češćim prakticiranjem laganih aktivnosti, poput šetnji ili bicikliranja.

No, ako želite brze rezultate, razmislite o dijeti i redovnim kardio treninzima.


Odaberite anatomsku obuću

Anatomska obuća bolji je izbor od obične zbog svog posebnog dizajna. Ona prati prirodan oblik stopala te tako ravnomjerno raspoređuje opterećenje po tijelu i smanjuje napor koji podnose vaše noge. 

Osim anatomske obuće, možete odabrati i ortopedske uloške. 

U svakom slučaju, važno je da obuća pristaje vašem stopalu — ono ne smije kliziti ili biti stisnuto.


Prakticirajte zdravu prehranu

Već smo rekli da je adekvatan unos kalija vrlo važan za zdravlje nogu, posebno ako patite od hipokalijemije. 

Osim kalija, važno je i da imate zdravu i raznovrsnu prehranu koja se sastoji od raznog voća i povrća bogatog vitaminima. 

Također unosite dovoljno tekućine u organizam. Pokušajte popiti barem 8 čaša vode dnevno.


Izbjegavajte alkohol

Alkohol širi krvne žile i tako dovodi do otoka nogu. Stoga, ako osim umora primjećujete i oticanje, zamijenite alkohol zdravijim napicima — vodom, čajevima i prirodnim sokovima.


Treba li vas umor u nogama brinuti?

Uzrok umornih nogu je najčešće u potpunosti bezazlen. Umor se javlja kada se previše ili premalo krećemo ili kad nosimo neadekvatnu obuću.

Ipak, kako smo vidjeli, ponekad je pravi uzrok nešto opasniji. 

Stoga je najpametnije obratiti se liječniku ako ne primijetite poboljšanje nakon prakticiranja savjeta koje smo naveli.