Oticanje nogu — uzroci i rješenja

heading_title

Oticanje nogu i stopala ne narušava samo vaš izgled. Često je i vrlo bolno ili može ukazivati na neke ozbiljnije probleme u organizmu. 

Jedan od njih je čak i zatajenje bubrega. 

Ovdje smo pobrojali najčešće uzroke i moguća rješenja otoka. Ako sumnjate da se u pozadini krije opasniji uzrok, odmah se posavjetujte s liječnikom.


Oticanje nogu — uzroci

Oticanje nogu može biti posljedica relativno bezazlenih uzroka, poput:

 • pretjerane konzumacije ugljikohidrata
 • dugotrajnog sjedenja ili stajanja
 • neadekvatne obuće
 • viška kilograma
 • lakših ozljeda

 

Međutim, ponekad oticanje može biti i posljedica nekih ozbiljnijih uzroka, poput oštećenja krvnih žila. Takve uzroke pobrojat ćemo u nastavku.


Oticanje nogu uslijed zadržavanja tekućine

Do oticanja može doći uslijed nakupljanja tekućine u tkivu. Ono nerijetko ukazuje na problem s nekim tjelesnim sustavom koji regulira tekućinu: limfni sustav, krvožilni sustav ili bubrezi. 

Oticanje nogu tad može biti povezano sa zdravstvenim problemima, kao što su:

 • akutno i kronično zatajenje bubrega
 • otkazivanje srca
 • limfedem
 • kardiomiopatija
 • tromboflebitis
 • oštećenje krvnih žila u bubrezima

 

Imajte na umu da otečene noge mogu uzrokovati i određeni lijekovi

Provjerite popis nuspojava - posebice ako koristite ibuprofen, lijekove za depresiju ili advil.


Oticanje nogu uslijed upale

Otok može biti i znak upale. 

Ponekad je upala normalna reakcija na ozljedu ili bolest. 

No, ona može biti i posljedica nekog poremećaja poput osteoartritisa, reumatoidnog artritisa ili infekcije.


Četiri najčešća tipa oticanja nogu

Ovdje ćemo pobrojati četiri najčešća tipa oticanja nogu kako biste dublje mogli razumjeti svoj problem.


Edem nogu

Edem podrazumijeva oticanje mekih tkiva zbog nakupljanja intersticijske (međustanične) tekućine. Najčešće se razvija postupno, no može postati masivan ako na vrijeme ne zatražite liječničku pomoć.

Također, generalizirani edem može imati zabrinjavajuće uzroke: zatajenje srca, zatajenje jetre i bolesti bubrega. 

Sami možete provjeriti radi li se o edemu pritiskujući nateknuta područja. Ako pritiskanje ostavi vidljiva udubljenja, vjerojatno imate edem.

Važno je imati na umu da kod nekih vrsta edema udubljenja neće biti vidljiva pa ipak ne bi bilo loše provjeriti stvar s liječnikom.


Pritisak će kod nekih edema ostaviti udubljenja, no postoje i izuzeci.


Oticanje gležnjeva

Ako patite od otečenih gležnjeva, krivac bi mogla biti genetika. U tom slučaju, otok vjerojatno uzrokuju dugi periodi stajanja, šetnji ili opterećenja.

No, do otoka gležnjeva mogu dovesti i drugi uzroci: 

 • višak kilograma
 • lijekovi
 • kardiovaskularne bolesti
 • nepravilan rad mokraćnog sustava


Dok se ne posavjetujete s liječnikom, pokušajte splasnuti otok unoseći više tekućine u organizam, odmaranjem tijela i poticanjem cirkulacije.


Oticanje stopala

Otok stopala može se dogoditi zbog prevelikog opterećenja tijekom, na primjer, dugih šetnji ili uslijed neadekvatne obuće koja stopalo stišće i žulja.

Ako vas stopala stalno bole — i bez posebnog opterećenja — onda biste ipak trebali potražiti liječničku pomoć. Moguće je da se otok javlja kao alergijska reakcija ili posljedica krvnih ugrušaka, što svakako vrijedi utvrditi na vrijeme.


Oticanje nogu u trudnoći

Otok nogu pojavljuje se u čak 70% trudnoća, a najčešće u toplijim mjesecima. Dakle, oticanje je najčešće potpuno normalna pojava.

Vjerojatno nemate razloga za brigu, posebice ako se otok javlja uslijed opterećenja i splašnjava nakon odmora. 

U tom slučaju, oticanje možete spriječiti odabirom udobne obuće. Ako možete, odaberite anatomsku obuću. Ona daje potporu cijeloj kralježnici i povećava osjećaj udobnosti.

No, ako se počne širiti na druge dijelove tijela, otok bi mogao ukazivati na visok krvni tlak. U tom slučaju odmah obavijestite liječnika. 


Oticanje nogu — rješenja

Ovdje smo naveli sedam najboljih savjeta za momentalno, ali i dugoročno sprječavanje otoka. 


1. Izbjegavanjte dugotrajno stajanje ili sjedenje

Oticanje nogu često se javlja kao posljedica dugotrajnog stajanja ili sjedenja. 

Dugotrajno stajanje ili sjedenje izbjegnite tako da svakih 30 minuta promijenite položaj — sjednite ako ste stajali, odnosno ustanite ako ste sjedili — ili se razgibajte. Ovo su neke vježbe koje vam mogu pomoći:


2. Konzumirajte više proteina

Protein može izvući višak vode iz tijela pa bi ga trebali čim više unositi u organizam putem hrane. Neke namirnice bogate proteinom su jaja, piletina, krumpir, prokulice, jogurt i neki sirevi. Također možete unositi protein u obliku suplemenata, posebice ako trenirate.


3. Izbjegavajte namirnice bogate natrijem

Dok protein izvlači višak vode iz tijela, natrij ili sol ga na sebe "navlači". To znači da će se količina vode u tijelu povećati što je velik problem ako se već borite s otečenim nogama.

Dakle, trebali bi izbjegavati jako soljenu hranu i prerađene namirnice poput junk fooda i suhomesnatih proizvoda. Oni najčešće već sadržavaju velike količine soli koje vam mogu naštetiti.


4. Nosite adekvatnu obuću

Odaberite isključivo obuću koja vam doista odgovara. To znači da trebate izbjegavati preširoku, preusku i neudobnu obuću. Najbolji izbor je anatomska obuća jer ona pruža adekvatnu potporu cijeloj nozi.


5. Stavljajte hladne obloge

Otečene noge možete momentalno — ali, nažalost, samo privremeno — zaliječiti stavljanjem hladnih obloga na upaljena područja. Hladnoća će smanjiti otečenost i bolove.

Ipak, ne treba pretjerivati s primjenom obloga. Ako koristite led, držite ga najduže 3 minute na upaljenom području. Zatim ga maknite kako bi se temperatura stabilizirala. Možete ovo ponoviti nekoliko puta, dok natečeno područje ne splasne.


6. Smanjite tjelesnu kilažu

Višak kilograma je najčešće jedan od bezazlenijih uzroka oticanja nogu. No, morate ga se riješiti jer ćete u suprotnom stalno proživljavati bolove, a vaše noga i stopala izgledat će neprivlačno. 

Smanjite unos kalorija i unesite više fizičke aktivnosti u svoju svakodnevicu. Ne morate nužno dane provoditi u teretani jer već i lagane šetnje mogu pomoći.


7. Poboljšajte cirkulaciju

Cirkulaciju možete poboljšati laganim razgibavanjem, masažom i suhim četkanjem. Ako planirate sami izvesti masažu, pratite ovaj video - on je posebno koristan za limfedem:


Kad trebate posjetiti liječnika?

Savjetujemo da odmah posjetite liječnika ako osjećate bol u prsima ili trnce u nozi i stopalu, otežano dišete ili imate vrtoglavicu

Liječnik će vas moći posavjetovati i postaviti pravu dijagnozu. Važno je da što prije utvrdite uzrok oticanja kako biste ga adekvatno mogli liječiti.

No, ako otok nije popraćen ovim ozbiljnijim simptomima, vjerojatno se radi o nekom blažem uzroku. Možda ste jednostavno previše hodali zadnjih dana ili nosite obuću koja vam ne odgovara.

Nemojte paničariti ako nema ozbiljnih simptoma. Pokušajte kupiti novu obuću ili se češće razgibavati na poslu. Možda baš to riješi sve vaše probleme.