Vodič za išijas: Sve što trebate znati

heading_title

Išijas mnogi smatraju jednom od najgorih bolesti, ponajviše zbog toga što može uzrokovati intenzivnu bol u gotovo cijelom tijelu. Budući da mnogi naši kupci kupuju anatomsku obuću u nadi da će njome smanjiti bol, odlučili smo napisati ovaj vodič za išijas. 


Saznajte što je točno išijas, što ga sve uzrokuje, ali i kako razlikovati pravi od lažnog išijasa u nastavku. 


Sadržaj

Vodič za išijas: Sve što trebate znati

Što je išijas?

Pravi VS lažni išijas

Testovi za prepoznavanje pravog išijasa

Što dovodi do pojave išijasa?

Drugi simptomi išijasa

5 načina liječenja išijasa

Ublažite bol uz Honopono anatomske papuče


Što je išijas?

Išijas je naziv za bol u donjem dijelu leđa koju uzrokuje pritisak na korijen ishijadičnog živca (nervus ischiadicus). Ishijadični živac je najveći živac u ljudskom tijelu koji se pruža od donjeg dijela leđa duž nogu:

Išijas


Upravo zato je za išijas karakteristična je intenzivna bol koja se širi od donjeg dijela leđa duž noge, a ponekad i od samih krajeva nožnih prstiju. 

Išijas najčešće zahvaća samo jednu stranu tijela, no ponekad može zahvatiti i obje. U tom slučaju se radi o pritisku na više živčanih korijena.

 • Drugi nazivi: lumboišijalgija, išijalgija i ishialgija 


Pravi VS lažni išijas

Ako sumnjate na išijas, ali još niste dobili liječničku dijagnozu, moguće je da ipak ne patite od išijasa već od takozvanog piriformis sindroma koji ima vrlo slične simptome. 


Piriformis sindrom je toliko sličan išijasu da se često naziva lažnim išijasom ili pseudoišijasom. 


Ovdje ćemo ukratko usporediti glavne karakteristike pravog i lažnog išijasa:


 • Uzrok: Piriformis sindrom ili lažni išijas je uzrokovan grčenjem mišića piriformisa, a ne pritiskom na ishijadični živac (za razliku od pravog išijasa). 
 • Simptomi: Simptomi pseudoišijasa su gotovo identični simptomima pravog išijasa, a jedina je razlika u tome što je primarna bol locirana u gluteusu.  
 • Liječenje: Liječenje pseudoišijasa je znatno lakše od liječenja pravog išijasa. Najčešće je potrebno samo izvoditi vježbe koje će opustiti mišić piriformis i zaustaviti grčenje. 

Išijas vs. piriformis sindrom


Testovi za prepoznavanje pravog išijasa

Ovdje ćemo vam pokazati dva najčešća testa koji se koriste za prepoznavanje išijasa. Primarno ih koriste medicinski stručnjaci, ali ih možete izvesti i sami kod kuće kako biste utvrdili svoje stanje prije nego dobijete stručnu dijagnozu:

 

 • Prvi test: Legnite na leđa. Podignite nogu u kojoj osjećate bol i pratite u kojem se dijelu noge bol zatim javlja. Ako se javlja na području potkoljenice, vjerojatno se radi o išijasu.
 • Drugi test: Sjednite na stolicu i držite leđa uspravnima (bez oslonca). Stavite ruke iza leđa i isprepletite prste obiju ruku. Nagnite bradu prema prsima. Zatim lagano podignite jednu nogu i istegnite stopalo prema potkoljenici. Nakon toga podignite drugu nogu i ponovite postupak. Ako jednu nogu ne možete podići toliko visoko kao drugu ili se u jednoj nozi naglo javi bol, moguće je da patite od išijasa.


Također postoje i testovi kojima se utvrđuje pati li osoba od piriformis sindroma (lažnog išijasa). Navest ćemo dva testa koja možete isprobati kod kuće:


 • Prvi test: Pritisnite mišić piriformis (vodite se slikom iznad kako biste ga pronašli). Ako se bol tad pojavi ili naglo pojača, vjerojatno se radi o lažnom išijasu, odnosno piriformis sindromu.
 • Drugi test: Lezite na bok, na onu stranu tijela na kojoj ne osjećate simptome. Ispružite obje noge, a zatim podignite gornju nogu. Ako pritom osjećate bol, moguće je da patite od lažnog išijasa.


Postoje i drugi testovi kojima se može utvrditi radi li se o pravom ili pseudoišijasu, no njih trebaju izvoditi stručnjaci. U svakom slučaju savjetujemo da svoju dijagnozu potvrdite s liječnikom.


Što dovodi do pojave išijasa?

Kako smo već rekli, išijas uzrokuje pojačan pritisak na korijen ishijadičnog živca. No, što uopće najednom dovodi do tog pojačanog pritiska? 


Najčešće do njega dolazi uslijed prolapsa diska. 


Naime, “normalan” disk se nalazi između lumbalnih kralježaka te ne dodiruje živce. Stoga disk u svom uobičajenom položaju ne stvara pritisak na ishijadični živac.


No, kad isklizne iz svog normalnog položaja, on može početi stvarati pritisak na živčane korijene:

Hernija diska


Prolaps ili hernija diska, pak, može biti uzrokovana starenjem — uslijed kojeg se disk uobičajeno troši — ili nekim vanjskim uzrocima, poput čestog podizanja teških predmeta, pada ili udarca leđa. 


Osim hernije diska, išijas mogu uzrokovati i druge degenerativne bolesti u donjem dijelu leđa poput spondilolisteze i stenoze spinalnog kanala.


Drugi simptomi išijasa

Najčešći simptom išijasa je, kako smo već rekli, bol u leđima koja se širi prema nozi. Ta bol u leđima i nozi može biti blaga ili oštra, a često se pogoršava sa sjedenjem. 


U nekim slučajevima se javljaju i drugi popratni simptomi. Važno je napomenuti da oni nisu toliko česti te da možete imati išijas i ako samo osjećate bol u leđima i nozi.  


No, spomenut ćemo i neke od tih drugih mogućih simptoma: 


 • Utrnulost noge
 • Trnci u nozi
 • Slabost mišića
 • Slabija kontrola pokreta noge ili smanjena pokretljivost
 • Nemogućnost kontrole mokraćnog mjehura


5 načina liječenja išijasa

Iako išijas može biti veoma bolan, simptomi se većinom povuku nakon simptomatskog liječenja kod kuće. Preporučujemo da prakticirate metode liječenja koje smo naveli u nastavku tijekom 6 tjedana.


U većini slučajeva će se simptomi nakon toga povući. 


Ako se to ne dogodi, vrijeme je da se obratite liječniku. U nastavku ćete saznati i što možete očekivati nakon konzultacije s liječnikom.


1) Simptomatsko liječenje kod kuće

Za išijas preporučujemo sljedeće četiri metode simptomatskog liječenja:


 • Terapija ledom (krioterapija) — Zamotajte led (ili smrznuti proizvod) u ručnik te ga prislonite na bolna mjesta. Zadržite ga ovdje do 15 minuta. Ne preporučuje se duža primjena jer vam ona može oštetiti živce i kožu. Terapija ledom može smanjiti upalu i otečenost te smiriti živce, što dovodi i do ublažavanja boli.
 • Toplinska terapija — Neki od nas će bolje reagirati na terapiju toplinom od terapije ledom. Možete isprobati obje terapije ili ih primjenjivati naizmjenično. Toplinska terapija će potaknuti cirkulaciju te umiriti mišiće. Preporučujemo da za nju koristite vlažne tople obloge ili ručnike. Prislonite oblog ili ručnik na bolna mjesta i zadržite ovdje do 15 minuta. Ako vam je potrebna duža terapija, preporučujemo toplu kupku. 
 • Antiupalni lijekovi — Aspirin, ibuprofen i naproksen mogu momentalno ublažiti bol i smanjiti upalu, no neće imati dugotrajan učinak.
 • Anatomska obuća — Anatomska obuća može znatno ublažiti bol koju uzrokuje išijas jer smanjuje pritisak na cijeli koštano-mišićni sustav, a među time i na ishijadični živac. 


2) Tjelovježba kod kuće

Određene vježbe mogu poboljšati zdravlje vaših zglobova, mišića i diska te smanjiti pritisak na ishijadični živac. 


Ovo su neke od tih vježbi koje možete prakticirati i kod kuće:


 • Privlačenje koljena prema prsima — Legnite na leđa i ispružite noge. Zatim privucite jednu nogu prema prsima. Savijte je u koljenu (otprilike pod pravim kutom) i rukama ju privlačite prema sebi. Ponovite vježbu s drugom nogom.
 • Saginjanje — Sjednite na stolicu i držite stopala čvrsto na podu. Zatim se polako sagnite cijelim gornjim dijelom tijela prema stopalima. Ako možete, dotaknite nožne prste dlanovima ili vršcima prstiju na rukama. Počnite se uspravljati dok se ne vratite u početni položaj.
 • Zakretanje nogu — Legnite na leđa. Noge savijte u koljenima, a stopala zalijepite za pod. Raširite ruke i držite ih s obje strane tijela. Zalijepite obje noge zajedno u koljenima i zakrenite ih ulijevo. Pritom trup držite u neutralnom položaju što je više moguće. Vratite se u početni položaj i zakrenite noge udesno. 
 • Kobra — Lezite na trbuh. Stavite ruke s obje strane tijela. Oslonite se na dlanove kako biste uzdignuli gornji dio tijela. Ruke ne bi trebale biti savijene. Pritom stopala držite zalijepljenima za pod. Uspravite glavu i pogledajte u vis. Možete i lagano zarotirati ramena unazad. Zadržite ovu pozu 30-ak sekundi i vratite se u početni položaj.


Možete i pogledati ovaj video za još vježbi za išijas:3) Fizikalna terapija i masaža

Fizikalnu terapiju vam može prepisati liječnik. Ovdje nećemo previše ulaziti u to kakve benefite ona može imati jer to ovisi o tipu fizikalne terapije. No, svakako možete očekivati olakšanje.

Na masažu se, pak, možete naručiti i sami. To vam svakako savjetujemo u slučaju išijasa. 

Naime, masaža može pomoći kod išijasa na dva načina:


 • Smanjenje pritiska na ishijadični živac — Napeti mišići stavljaju dodatan pritisak na ishijadični živac. Masaža će opustiti mišiće pa će samim time doći do olakšanja. 
 • Ublažavanje boli — Masaža potiče otpuštanje endorfina, hormona sreće, u tijelu. Zato ćemo tijekom i neposredno nakon masaže osjećati manju bol i veće zadovoljstvo.


Savjetujemo da odaberete medicinsku masažu kod stručnog masera.


4) Lijekovi na recept

Već smo spomenuli da antiupalni lijekovi mogu ublažiti simptome išijasa. No, liječnik vam može prepisati i određene druge lijekove, poput ovih:


 • Lijekovi s anaboličkim steroidima — Steroidi poput prednizona mogu smanjiti upalu ishijadičnog živca.
 • Mišićni relaksanti — Lijekovi za opuštanje mišića će indirektno smanjiti pritisak na ishijadični živac. 
 • Injekcije kortikosteroida — Kortikosteroidi bi trebali smanjiti upalu oko ishijadičnog živca. 


Ponekad se pacijentima s kroničnim išijasom prepisuju i antidepresivi.


5) Operacija

Kirurško liječenje je najčešće rezervirano za pacijente s kroničnim išijasom te se preporučuje tek nakon što se pacijent podvrgnuo drugim, manje invazivnim metodama liječenja. 


Najčešća operacija koja se primjenjuje u slučaju išijasa je takozvana mikrodisceketomija. Ona se preporučuje pacijentima kod kojih je išijas uzrokovan herniranjem diska. 


Postolar Varga anatomska papuča


Ublažite bol uz Honopono anatomske papuče

Anatomska obuća ima posebno oblikovano gazište koje prati prirodan luk stopala. Tako smanjuje pritisak na ishijadični živac i može znatno ublažiti bol koju osjećate. 


Naši obrtnici izrađuju personalizirane anatomske papuče prema vašim željama i mjerama kako bismo osigurali da vam maksimalno olakšaju tegobe. 


Možete ih naručiti klikom na donji link. U poruci nam napišite kakve biste papuče htjeli, a mi ćemo vam zatim poslati ponudu.


Naručite personalizirane anatomske papuče