Žuljevi: Saznajte kako ih brzo ukloniti i prevenirati

heading_title

Iako nisu opasni, žuljevi mogu biti vrlo bolni i predstavljati nam veliki problem. Da bi stvar bila gora, često mora proći i nekoliko tjedana dok žulj ne nestane. 


Dok se to ne dogodi, stalno moramo paziti na mjesto oko žulja i sami sebi ograničavati pokrete i kretanje. To nam može znatno otežati svakodnevni život.


Zato ćemo vam u ovom članku pokazati kako možete probušiti žulj i ubrzati njegov nestanak. Također ćete saznati i kako spriječiti ponovni nastanak žulja.


Sadržaj

Žuljevi: Saznajte kako ih brzo ukloniti i prevenirati

Što su žuljevi i kako nastaju?

Kako se riješiti žuljeva?

Sigurniji načini uklanjanja žuljeva

Prekrijte žulj flasterom

Kako spriječiti ponovni nastanak žuljeva?

Recite zbogom žuljevima uz Honopono anatomske papuče!


Što su žuljevi i kako nastaju? 

Žuljevi su jastučići na površini kože ispunjeni tekućinom. Najčešće nastaju na stopalima i rukama uslijed trenja ili topline (na primjer, kad se opečemo vrelim uljem ili kad nosimo obuću koja nam ne odgovara).


Formiraju se kako bi zaštitili kožu od daljnjeg oštećenja. Oni djeluju kao brana između našeg tijela i vanjskog svijeta.


Kako se riješiti žuljeva?

Prvo je potrebno razlikovati male i velike žuljeve. Mali žuljevi su oni otprilike veličine graška te ih nije potrebno uklanjati. Prirodno će nestati nakon nekoliko dana. 


Žulj koji je veći od veličine graška možete probušiti (na siguran način!) kako ne bi kasnije puknuo sam i ostavio vašu kožu ranjivom. 


Slijedite ove upute kako biste probušili velike žuljeve: 

 • Operite ruke toplom vodom i sapunom. 
 • Dezinficirajte iglu alkoholom. 
 • Očistite žulj vodom i šamponom (možete koristiti i antiseptik, ako ga imate). 
 • Probušite žulj iglom. 
 • Lagano pritišćite područje oko žulja da bi tekućina iscurila. 
 • Nakon što ste ispustili tekućinu, dezinficirajte područje na kojem se žulj nalazio. Savjetujemo da u tu svrhu koristite vaticu natopljenu alkoholom ili antiseptikom. 

Probodite žulj iglom


Sigurniji načini uklanjanja žuljeva

Bušenje se u pravilu ne preporučuje zbog opasnosti od infekcije, čak i u slučaju velikih žuljeva. 


Srećom, postoje neke druge metode koje mogu ubrzati prirodni proces nestajanja žulja:


 • Zeleni i crni čaj — I zeleni i crni čaj imaju protuupalna svojstva. Možete namakati stopala ili ruke direktno u čaju ili pak namočiti gazu ovim čajevima i njome prelaziti preko žuljeva.
 • Aloe vera gel — Namažite žuljeve aloe vera gelom nekoliko puta dnevno. Aloe vera potiče zacjeljivanje, a može i smanjiti bol.
 • Ulje eukaliptusa — Ovo ulje navodno ima antiseptička i antimikrobijalna svojstva. Njime možete namazati žulj kako biste ga zaštitili od infekcija. No, čini se da ulje eukaliptusa može pospješiti i zacjeljivanje, pogotovo kad ga se kombinira s maslinovim uljem. 


Prekrijte žulj flasterom

Žulj uvijek prekrijte flasterom, bez obzira jeste li ga probušili ili ne. Kao što smo već rekli, žulj može sam puknuti uslijed pritiska — na primjer, dok hodate.


Ako se to dogodi, koža će postati ranjiva i podložna infekcijama. Zato savjetujemo da i male i velike žuljeve odmah prekrijete flasterom.


U tu svrhu može se koristiti obični flaster ili specijalizirani flaster za žuljeve


Specijalizirani flasteri bi trebali ubrzati proces nestajanja žuljeva na stopalima i rukama te regeneraciju kože. No, njih doista nije potrebno koristiti ako vam žulj ne predstavlja veliki problem. 


Kako spriječiti ponovni nastanak žuljeva?

 • Nosite čarape s upijajućim svojstvima — Kvalitetne čarape će spriječiti da se znoj nakuplja na stopalima. Ovo je važno jer znoj doprinosi stvaranju žuljeva. 
 • Nosite anatomsku obućuAnatomska obuća smanjuje pritisak na stopala pa je manje vjerojatno da će doći do ponovne pojave žuljeva.
 • Koristite hidratantnu kremu — Redovno mažite mjesta koja su sklona žuljevima hidratantnom kremom. Hidratacijom ćete omekšati kožu i spriječiti stvaranje novih žuljeva.
 • Izbjegavajte neadekvatnu obuću — Premala i preuska obuća dovodi do pojačanog pritiska koji, posljedično, uzrokuje stvaranje žulja. Zbog toga nosite isključivo obuću koja vam odgovara. Savjetujemo i da izbjegavate previsoke potpetice.


Recite zbogom žuljevima uz Honopono anatomske papuče!

Ako vam se žuljevi često pojavljuju na stopalima, vjerojatno nosite obuću koja vam ne odgovara


Problem može biti u obući — na primjer, ako vam je mala ili preuska — ali i u samom stopalu. Naime, ljudi s deformacijama stopala su skloniji žuljevima jer teško uopće mogu pronaći obuću koja im stvarno odgovara.


U oba slučaja vam mogu pomoći Honopono anatomske papuče. 


Izrađujemo ih prema vašim mjerama kako bismo osigurali da vam savršeno pristaju. Neće biti stiskanja i pritiska na stopalo pa je manje vjerojatno da će doći do pojave žuljeva. 


Klikom na donju poveznicu nam možete poslati poruku i reći svoje želje u vezi dizajna papuča. Možda želite cvjetiće, leptiriće ili neki treći motiv? Rado ćemo ga sašiti za vas!


Naručite anatomske papuče po svojoj mjeri