Trn u peti, najčešći krivac za bol? [Vodič]

heading_title

Ako osjećate jaku i oštru jutarnju bol u peti, moguće je da imate trn u peti ili petni trn. 


Međutim, mnogi krivo misle da je petni trn glavni uzrok njihovih problema. Zapravo ga najčešće uzrokuje jedno povezano stanje, takozvani plantarni fascitis


Budući da mnogi miješaju petni trn i plantarni fascitis te ne razumiju u potpunosti što ih muči, napisali smo ovaj vodič. U njemu ćete doznati što stvarno uzrokuje bol koju osjećate te kako je se riješiti.


Sadržaj

Što je trn u peti?

Uzroci trna u peti

Simptomi trna u peti

Liječenje petnog trna

Bol u peti koju ne uzrokuje petni trn

Želite se riješiti boli? Odaberite Honopono anatomske papuče!


Što je trn u peti?

Trn u peti ili petni trn je koštana izraslina koja se razvija na kosti pete. Najčešće je vidljiv pa se lako može prepoznati — izgleda kao izbočina ili isturenje ispod pete:

petni trn


Važno je naglasiti da samo 5% ljudi koji imaju petni trn osjećaju bol i druge simptome. Zapravo, petni trn nije sam po sebi loš


On je posljedica obrambenog mehanizma našeg tijela. Razvija se uslijed upale ili oštećenja plantarne fascije kako bi pružio dodatnu potporu peti. Iako u rijetkim slučajevima i petni trn sam može izazvati bol, najčešće je ta bol zapravo uzrokovana plantarnim fascitisom


Kako bismo objasnili što je plantarni fascitis, prvo trebamo objasniti što je plantarna fascija. 


Plantarna fascija je ligament koji se pruža od petne kosti do nožnih prstiju. Ona je sama po sebi dobra te obavlja važnu funkciju: održava koštane svodove stopala. Problem nastaje samo ako dođe do upale ili zatezanja plantarne fascije, a to se stanje se zove plantarni fascitis. Upravo je plantarni fascitis najčešći uzrok boli.


Uzroci upale trna u peti (plantarnog fascitisa)

Trn u peti nastaje nakupljanjem kalcija s donje strane kosti pete. Najčešće nastaje zbog prevelikog pritiska na mišiće stopala i ligamente. Uslijed tog pritiska se prvo razvija plantarni fascitis, a tek posljedično trn u peti. 


Određeni faktori mogu povećati rizik od razvoja petnog trna i plantarnog fascitisa:


 • Nepravilan hod — povećava pritisak na ligamente, živce oko pete i kosti pete
 • Neadekvatna obuća — neadekvatna obuća je sva obuća koja nam ne pristaje ili koja ne pruža dovoljnu potporu koštano-mišićnom sustavu
 • Višak kilograma ili pretilost — i višak kilograma povećava pritisak na koštano-mišićni sustav
 • Dijabetes
 • Deformacije stopala — podignuti ili spušteni lukovi stopala podjednako mogu dovesti do razvoja trna u peti
 • Prekomjerna fizička aktivnost — osim prekomjerne fizičke aktivnosti, rizično je i trčanje i džogiranje po tvrdom betonu, posebice ako pritom ne nosimo adekvatnu obuću


No, plantarni fascitis se može javiti i uslijed drugih uzroka:


“Plantarni fascitis često nalazimo i nakon loše provedenog liječenja uganuća gornjeg nožnog zgloba kada nije provedeno jačanje muskulature (aktivnih stabilizatora zgloba). Naime, tada preslabi peronealni mišići neadekvatno podupiru svod stopala što dovodi do prekomjernog naprezanja plantarne fascije i posljedično rezultiraju nastankom plantarnog fascitisa.” —  dr. sc. Ivan Bojanić, dr. med., specijalist ortoped


Kako bi se zasigurno utvrdilo patite li od plantarnog fascitisa, najbolje je da analizirate svoje simptome. U tome će vam pomoći nastavak teksta.


Simptomi upale trna u peti

Simptom po kojem ćete prvo prepoznati upalu petnog trena je jaka, oštra jutarnja bol. To je znak da bol ne izaziva opterećenje tijekom dana (što je donekle normalno), već nešto drugo — vrlo vjerojatno, upala petnog trna. 


No, često se javljaju i drugi popratni simptomi, kao što su: 


 • Tupa bol na području pete tijekom cijelog dana
 • Vidljivo izbočenje petnog trna
 • Upala i oteknuće na prednjem području stopala i/ili nožnih prstiju


Savjetujemo da se konzultirate s liječnikom ili ortopedom čak i ako nemate ove popratne simptome, već samo jutarnju bol. Često ovi drugi simptomi izostaju. 


Liječenje petnog trna

Jedini način na koji se petni trn može odstraniti je operacija. Međutim, kirurško liječenje se preporučuje samo u rijetkim slučajevima u kojima pacijent trpi značajnu bol ili neugodu. 


Inače se preporučuje simptomatsko tretiranje. Ono neće odstraniti uzrok problema, no može značajno ublažiti bol i druge simptome koje možda osjećate. U nastavku ćemo govoriti upravo o simptomatskom liječenju.


Samopomoć

Ovdje ćemo navesti osnovne mjere koje možete poduzeti za ublažavanje boli. Za više detalja pročitajte članak o razbijanju petnog trna


 • Ortopedska pomagala — Ako vašu bol uzrokuje petni trn, savjetujemo da svu svoju obuću zamijenite anatomskom. Također možete koristiti i druga ortopedska pomagala, poput uložaka koji će lukovima stopala pružati veću potporu.
 • Hladna terapija (krioterapija) — Prislonite oblog od leda na upaljeno područje stopala i zadržite ga ovdje do 15 minuta.
 • Odmaranje stopala — Ako je moguće, izbjegavajte prekomjernu fizičku aktivnost i dugotrajno stajanje na poslu. Redovno odmarajte stopala tako ih podignete iznad razine tijela.
 • Izvođenje vježbi za stopala — Lagane vježbe za stopala mogu smanjiti bol i upalu te vam olakšati kretanje. Saznajte više o vježbama za jačanje stopala.


Stručno liječenje

Stručno liječenje ponekad uključuje i već spomenutu operaciju petnog trna. No, ona se ne izvodi često. 


Najčešće se pacijentima preporučuje jedna od ovih triju neinvazivnih metoda liječenja:


 • Terapija udarnim valom — Terapija udarnim valom je neinvazivan tretman koji pokazuje veliku učinkovitost u tretiranju petnog trna. Udarni val prenosi veliku količinu energije na bolno mjesto te tako potiče proces liječenja i oporavka.
 • Injekcije kortikosteroida — Kortikosteroidi se najčešće koriste u slučajevima kronične boli koju uzrokuje petni trn. Injekcijama se može smanjiti upala i bol i do nekoliko tjedana.
 • Fizikalna terapija — Već smo nešto rekli o važnosti vježbi za stopala. No, nerijetko liječnici pacijentima s upalom petnog trna preporuče i stručnu fizikalnu terapiju. Važno je da i nakon nje nastavite redovno izvoditi vježbe kod kuće.


Bol u peti koju ne uzrokuje petni trn

Ako ste zaključili da vašu bol ipak ne uzrokuje petni trn, moguće je da ju uzrokuje neko drugo stanje. Ovdje ćemo pobrojati druge česte uzroke boli na području pete:


 • Puknuće Ahilove tetive
 • Tumor kostiju
 • Upala zglobova
 • Reaktivni artritis
 • Reumatoidni artritis
 • Sarkoidoza 
 • Frakture stopala
 • Sindrom tarzalnog tunela
 • Burzitis pete

honopono anatomska papuča


Želite se riješiti boli? Odaberite Honopono anatomske papuče!

Jedino rješenje za dugoročno rješavanje boli, osim ako ne idete na operaciju, jest nošenje anatomske obuće. Anatomska obuća jedina može dati vašim stopalima i cijelom koštano-mišićnom sustavu adekvatnu potporu. Tako smanjuje opterećenje na području petnog trna i, samim time, ublažuje upalu. 


Naše vješte ruke rado će izraditi personalizirane anatomske papuče prema vašim željama. Savjetujemo da ih nosite na poslu i kod kuće kako biste ublažili bol u što kraćem vremenu. 


Javite nam se još danas i recite svoje želje. Veselimo se izradi papuča po mjeri vaših stopala!


Naručite personalizirane anatomske papuče