Ortopedski ulošci [Kratki vodič za kupnju]

heading_title

Ortopedski ulošci su jedno od mogućih rješenja za bolna i deformirana stopala. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što trebate znati prije kupnje. Također ćemo usporediti prednosti uložaka i anatomske obuće kako biste sami mogli odabrati bolje rješenje za vas.


Sadržaj

Što su ortopedski ulošci i čemu služe?

Kada vam ortopedski ulošci mogu pomoći?

Morate li sami financirati ortopedske uloške?

Gdje možete kupiti ortopedske uloške?

Kakvi vam ulošci trebaju?

Trebaju li vam ortopedski ulošci po mjeri?

Ortopedski ulošci VS Anatomska obuća

Naručite Honopono anatomske papuče po mjeri


Što su ortopedski ulošci i čemu služe?

Ortopedski ulošci su ulošci koji se umeću u cipele i drugu obuću, a pomažu stopalo održati u pravilnom položaju. Tako:


  • Smanjuju bol i poboljšavaju cirkulaciju u stopalima
  • Sprječavaju grčeve u mišićima stopala
  • Preveniraju nepravilan hod i bolove u leđima


U suštini, cilj je ortopedskih uložaka pravilno raspodjeliti pritisak po cijelom stopalu (umjesto da se stvara pretjerani pritisak na samo jedan određeni dio stopala).


U pravilu je potrebno uloške mijenjati svakih godinu dana, a ponekad i češće — posebice ako inicijalno kupite uloške lošije kvalitete. U svakom slučaju, pratite stanje uložaka i kupite nove kada vam se stari istroše.

Ortopedski ulošci


Kada vam ortopedski ulošci mogu pomoći?

Ortopedski ulošci vam mogu pomoći ako imate spuštena stopala ili druge deformitete stopala (poput čukljeva), ako patite od dijabetesa ili reume te ako se često bavite sportom.


Morate li sami financirati ortopedske uloške?

Da. Nažalost, HZZO više ne sufinancira troškove kupnje ortopedskih uložaka. 


Gdje možete kupiti ortopedske uloške? 

Danas ih možete kupiti u gotovo svim drogerijama (poput DM-a ili Bipe), no preporučujemo da ih ipak kupite u specijaliziranim radnjama. Također ih možete naručiti u nekim ljekarnama.


Kakvi vam ulošci trebaju? 

Danas na tržištu postoje specijalizirani ulošci za specifične deformitete i potrebe. Na primjer, postoje ulošci za spuštena stopala, ulošci za petni trn, ulošci za sportove… 


Preporučujemo da prvo s ortopedom ili obiteljskim liječnikom utvrdite pravi uzrok problema sa stopalima i vrstu deformiteta te nakon toga kupite uloške koji odgovaraju vašim individualnim potrebama. 


Osim toga, možete i naručiti ortopedske uloške po mjeri koji se izrađuju za konkretne potrebe vaših stopala.


Trebaju li vam ortopedski ulošci po mjeri?

Na tržištu postoje dva tipa ortopedskih uložaka: gotovi ortopedski ulošci i ortopedski ulošci po mjeri. Gotovi ulošci su jeftiniji, no oni neće nužno odgovarati potrebama vaših stopala. 


Naime, jedino vam uložak dizajniran prema obliku vašeg stopala može pružiti adekvatnu potporu. Upravo se to postiže ortopedskim ulošcima po mjeri. 


Prije izrade uložaka po mjeri, možete očekivati da će vam ortoped ili stručni djelatnici prvo uzeti otisak stopala ili snimiti stopalo 3D tehnologijom. Ova procedura pomaže utvrditi gdje se javlja najveći pritisak kada stojite ili hodate te položaj kostiju.


Nakon toga se ulošci izrađuju na temelju postavljene dijagnoze, a za to je najčešće potrebno između 2 do 3 tjedna


No, jesu li vam stvarno potrebni ulošci po mjeri? 


Odgovor na to ovisi o stupnju deformiteta stopala i problema koje vam deformitet stvara. No, ipak bismo uvijek savjetovali izradu uložaka po mjeri ako si to možete priuštiti.


Ortopedski ulošci VS Anatomska obuća

Što je bolje — ulošci ili anatomska obuća? 


Odgovor najviše ovisi o tipu obuće koji inače nosite. Ako nosite lošu i nekvalitetnu obuću koja ne pruža adekvatnu potporu vašim stopalima, onda vam ulošci jednostavno ne mogu previše pomoći. 


Drugi problem s ulošcima je to što ih pacijenti često zaborave umetnuti u obuću. Ako smatrate da ćete i vi imati problema s navikavanjem na uloške, možda bi se isplatilo uložiti u anatomsku obuću. 


Naposljetku, osobama s izuzetnim deformacijama se savjetuje izrada i ortopedskih uložaka i anatomske obuće po mjeri. 


Anatomska papuča - Postolar Varga

Naručite Honopono anatomske papuče po mjeri 

Naši majstori izrađuju kvalitetne, ručno šivane anatomske papuče prema vašem individualnom stopalu. Savjetujemo da ih nosite kod kuće i na poslu za najbolje rezultate. 


Možete ih naručiti klikom na donju poveznicu. Javite nam vaše želje i rado ćemo personalizirati papuče kako bi odgovarale vašem stilu. 


Naručite personalizirane anatomske papuče